Vragen naar het salaris naar aanleiding van een vacature, zo dat je dat

Vragen naar salaris vacature

Vragen naar het salaris naar aanleiding van een vacature, hoe doe je dat op een nette manier? Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan en vacatures aan het doorspitten bent valt het al gauw op dat in de meeste vacatures met geen woord wordt gerept over het salaris. Je wilt natuurlijk een leuk baan die goed bij je past, maar je wilt ook weten welke beloning eraan vast zit. De huur of hypotheek moeten immers gewoon betaald kunnen worden.

Wees je bewust van het taboe

In ons land heerst een taboe op het noemen van bedragen. Vraag aan je buurvrouw wat ze verdient en je krijgt waarschijnlijk een vaag antwoord terug. Het is dan ook Nederlands eigen om een beetje huiverig te zijn om te vragen naar het specifieke bedrag dat op je loonstrook komt te staan. Sta hierbij stil als je wilt vragen naar het salaris van een vacature.

Het taboe geldt overigens ook voor recruiters. Zij zetten geen duidelijke bedragen in een vacature, omdat ze bang zijn voor de concurrentie. Of geen scheve gezichten willen krijgen onder het huidige personeel. Een vaak gebruikte term in vacatures is ‘marktconform salaris’. Maar met deze holle zin schiet je als sollicitant ook niet veel op. Jij wilt gewoon duidelijkheid. 

Vraag gerust naar het salaris van een vacature

Praten over geld is dus voor iedereen wat lastig, maar het moet wel gebeuren. Het zou zonde zijn als je meerdere sollicitatierondes doorkomt en uiteindelijk een veel te laag salaris aangeboden krijgt. En alsnog afziet van de baan. Om die tijdsverspilling voor iedereen te voorkomen moet je dus op zoek naar een goede manier om te vragen naar welk salaris je kunt verwachten bij een vacature. 

Lees ook:
Telefonisch informeren naar een openstaande vacature, zo pak je dat aan

Bellen of wachten?

Het is prima om achter een vacature aan te bellen met een paar vragen. Slim zelfs, want door te bellen word je als sollicitant beter onthouden. Tussen de vragen die je stelt kun je ook een vraag over het verwachte salaris stellen. Begin niet meteen met het vragen naar je loon, want het moet niet lijken alsof je de baan alleen maar om het geld wilt hebben. Krijg je geen duidelijke salarisindicatie laat het dan gewoon gaan en stel de vraag nog eens als je wordt uitgenodigd voor een gesprek. 

Salaris noemen in het eerste gesprek?

Het eerste sollicitatiegesprek is spannend en er komt een hoop op je af. Doe voordat je het gesprek ingaat even je huiswerk. Gebruik bijvoorbeeld het salariskompas. Hiermee kun je kijken wat een redelijk loon is voor de functie waarop je solliciteert, of kijk bij een baan met CAO in welke schaal je valt. Staar je niet blind op het salaris, maar probeer het gesprek gewoon zo goed mogelijk te voeren. In het eerste gesprek kun je best tussen neus en lippen door informeren naar het salaris, maar laat het daarbij en begin niet meteen met salarisonderhandelingen.

Doe dit alleen als het goed voelt om dit te doen. Vraag niet ‘wat is het gemiddelde salaris voor deze baan?’ want dat betekent dat je je huiswerk niet hebt gedaan. Daarmee maak je uiteraard geen goede beurt. Dat kan je bij latere salarisonderhandelingen zelfs dwars zitten. Ben je erg zenuwachtig? Of niet helemaal zeker van je zaak? Houd dan je hoofd bij het gesprek en bewaar de vragen over het salaris voor het tweede gesprek. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Het bedrag dat genoemd wordt als salaris is niet heilig. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wat minder salaris ontvangt. maar dat er ontzettend goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn. Denk daarbij onder andere aan een auto van de zaak, een goede pensioenregeling, flexibele werktijden, een 13e maand of een nieuwe telefoon. Vraag dus niet alleen naar het salaris naar aanleiding van een vacature, maar ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze informatie kun je mee nemen in je salarisonderhandeling

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *