Inschrijven bij een detacheringsbureau: dit moet je weten

Inschrijven bij een detacheringbureau

Ben je in het bezit van een hbo of wo-diploma en op zoek naar werk? Dan kan inschrijven bij een detacheringsbureau interessant zijn. Via detachering ga je aan de slag voor verschillende bedrijven. Bijvoorbeeld om een collega met zwangerschapsverlof te vervangen of mee te werken aan een groot (tijdelijk) project.

Hoe werkt detachering?

Inschrijven bij een detacheringbureau

Een detacheringsbureau leent zijn personeel uit aan bedrijven. Je bent dus bij het bureau in dienst. Dit kan zowel op basis van een vast of tijdelijk contract zijn. Het is de taak van het detacheringsbureau om opdrachten voor jou te zoeken en jou hier te ‘detacheren’. Uiteraard wordt hierbij gekeken naar welk werk bij je ervaring en opleidingsniveau past.

Zodra er een match is gevonden ga je bij de werkgever op gesprek. Pas wanneer de opdrachtgever vertrouwen heeft in jouw kennis en ervaring wordt je aangenomen en teken je het contract bij het detacheringsbureau.

In branches waar grote vraag is naar geschikt personeel kan het ook voorkomen dat je direct wordt ‘aangenomen’ bij het detacheringsbureau. Direct inschrijven bij een detacheringsbureau is dus ook mogelijk. Na je inschrijving ga je op gesprek gaat bij verschillende opdrachtgevers en wordt je gedetacheerd.

Voor starters op de arbeidsmarkt, of werkzoekenden die een carrièreswitch willen maken, is detachering een goede manier om veel ervaring op te doen bij verschillende bedrijven. Ook werkzoekenden die van veel afwisseling houden zijn zeer geschikt voor detachering.

Wat is het verschil met een uitzendbureau?

Zowel een uitzendbureau als een detacheringsbureau gaat namens jou op zoek naar geschikt werk. Toch zijn er belangrijke verschillen. Het grootste verschil ligt bij wie je in dienst bent. Je tekent een arbeidsovereenkomst bij het detacheringsbureau en niet, zoals bij veel uitzendwerk, bij de werkgever. Afspraken over salaris, vakantiedagen en secundaire arbeidsvoorwaarden maak je dus met het detacheringsbureau en niet met het bedrijf waar je gaat werken.

Wel bestaan er uitzendbureau’s die detachering aanbieden, zoals Randstad bijvoorbeeld. In dat geval ga je bij het uitzendbureau in dienst.

Een ander verschil, en direct ook een groot voordeel, is dat het detacheringsbureau voortdurend moet zorgen voor werk. Ook als er geen passend werk beschikbaar is wordt je loon betaald. Je bent immers in dienst bij het detacheringsbureau en niet bij de werkgevers.

Lees ook:
Inschrijven bij een uitzendbureau: hoe werkt dat?

Waar vind ik een goed detacheringsbureau?

Er zijn door heel Nederland detacheringsbureau’s actief. Voordat je je gaat inschrijven bij een detacheringsbureau is het goed om te kijken welke bureau’s actief zijn in jouw branche en met welke werkgevers zij samenwerken.

  • Op vacaturesites als Indeed kun je vacatures van verschillende detacheringsbureau’s vinden.
  • Via online zoekmachines als Google kun je makkelijk en snel detacheringsbureaus in jouw woonplaats of regio vinden. Naast locatie kun je ook zoeken op branche. Zoek je bijvoorbeeld werk in de kunst en cultuur sector? Dan vindt je direct detacheringsbureau Driessen, een detacheringsbureau dat zich richt op de publieke sector en o.a. samenwerkt met de Stadsschouwburg Utrecht en het Isala Theater in Capelle aan de IJssel.
  • Ook je eigen netwerk kan mogelijk wat opleveren. Vraag je vrienden en kennissen eens naar hun ervaringen met detacheringsbureaus. Wellicht hebben zij een gouden tip?
Voordelen van detachering

Wanneer je inschrijven bij een uitzendbureau overweegt wil je jezelf uiteraard presenteren met een mooi cv. Lees dus vooral nog even verder:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *