Een sollicitatiebrief schrijven?
Dan is het handig om een sollicitatiebrief voorbeeld te gebruiken.
Hieronder vind je meerdere sollicitatiebrief voorbeelden en extra informatie over hoe je een sollicitatiebrief moet schrijven.
Sollicitatiebrief voorbeeld
Hieronder staat een gratis te kopiëren sollicitatiebrief voorbeeld. Kopieer en plak deze in Word, Google docs of een sollicitatiebrief generator.
Patrick Dirksen
Keizersgracht 1
1111 AA Amsterdam
PwC Amsterdam
Ter attentie van de Heer L. De Bakker
Jan Leeuwenstraat 14
1012 NN Amsterdam
Amsterdam, 20-11-2019
Geachte heer De Bakker,
Onlangs kwam ik een openstaande vacature tegen op […] voor een accountant bij PwC.
Sinds een aantal maanden ben ik op zoek naar een leuke nieuwe uitdaging. De vacature sprak mij erg aan vanwege de zelfstandige invulling van de functie met mogelijke doorgroei mogelijkheden. Mijn ervaring en kennis zal daar bij van pas komen.
In mijn curriculum vitae (bijlage) en de hieronder genoemde motivatie voor mijn sollicitatie, begrijpt u beter waarom ik de juiste kandidaat kan zijn.
Accountancy heeft mij altijd getrokken van jongs af aan. Op mijn 16-de was ik al actief als assistent-boekhouder bij een klein administratiekantoor. Daar ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het vak. Dit heeft mij er uiteindelijk toe bewogen om mij te gaan richten op een studie accountancy aan de Erasmus Universiteit.
Tijdens deze uitgebreide opleiding ben ik bij een accountantskantoor in Rotterdam gaan werken parttime. Zodat praktijk en theorie elkaar perfect aanvulden.
Na mijn studie ben ik bij Deloitte terecht gekomen. Daar werd mij als register accountant de juiste kneepjes van het vak uitgelegd. De cijfers van grote coöperaties doornemen en daarop audits doen was mijn belangrijkste functie. Zo kwam ik bij bedrijven als Philips, Unilever en ASML terecht.
Zelfstandig werken is mijn grootste kracht. Daarnaast zijn voor mij de juiste vragen stellen, secuur werken en stipt zijn de belangrijkste eigenschappen. En voor een accountant onmisbaar.
Onder Deloitte werk is nog steeds met veel plezier. Het is een van de grootste bedrijven op dit vakgebied. Echter wil ik meer zien en meer bereiken. Dat doe je naar mijn mening door af en toe een stap te maken.
Daarom lijkt het mij ontzettend leuk en leerzaam om voor PwC te mogen komen werken. Voor mij een droom die uit zou komen.
Als persoon en werknemer ben ik loyaal, klantgericht, secuur en stipt. Dit is de reden dat ik mij gekwalificeerd acht voor deze functie. Mijn beschikbaarheid is meer dan 80 uur per week, vanwege het feit dat dit mijn droombaan is.
Hopelijk zijn jullie bereid om mij uit te nodigen voor een gesprek, zodat ik mijn sollicitatie verder mondeling toe zou kunnen lichten.
Ik hoop graag iets van u te mogen vernemen.
Met vriendelijke groet,
Patrick Dirksen
Voorbeelden van Sollicitatiebrieven in PDF
Hieronder kun je meer dan 12 verschillende sollicitatiebrieven in pdf downloaden en gebruiken als leidraad voor jouw sollicitatiebrief.
Voorbeelden van een sollicitatiebrief in Word
De meest gebruikelijke manier om een sollicitatiebrief te maken is met Microsoft Word.
Hieronder hebben we een aantal sollicitatiebrieven gemaakt in Word, deze zijn gratis te downloaden en aan te passen met elke tekstbewerker.
Hoe schrijf je een Sollicitatiebrief?
Om een goede sollicitatiebrief te kunnen schrijven moet je de Nederlandse taal beheersen. Ook moet je weten hoe een sollicitatiebrief opgebouwd is. Dat kun je doen door gebruik te maken van een sollicitatiebrief voorbeeld of door de onderstaande lijst te volgen.
Noteer de onderdelen hieronder eerst op een blanke pagina, zoals in Word of op papier. Probeer eerst er goed over na te denken wat je op wil schrijven en over wil brengen.
Opbouw van een sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief heeft bijna altijd dezelfde vaste opbouw. De opbouw van een sollicitatiebrief, moet in ieder geval de volgende zaken bevatten.
Jouw adres
Je adres bestaande uit je voornaam adres en woonplaats.
Adres werkgever
Het adres van de werkgever, inclusief de naam van verantwoordelijk manager.
Aanhef
In de aanhef van je sollicitatiebrief open je de brief. Een eerste groet naar iemand die jouw brief leest.
Argumentatie
Geef de reden op waarom jij de juiste persoon bent voor de baan.
Afsluiting
Probeer vooral bij de afsluiting van je sollicitatiebrief iets te benoemen waarmee jij eruit springt. Houd het kort maar krachtig.
Maak een opsomming van bovenstaande onderwerpen en trek daaruit de conclusie. Geef ook een call to action, vraag of de recruiter of manager contact met jou op wil nemen voor een sollicitatiegesprek.
AIDA model voor het schrijven van een sollicitatiebrief
Het AIDA model is een model dat afkomstig is uit de marketing wereld. Het wordt gebruikt voor het overtuigen van mensen om een bepaalde dienst of product aan te schaffen. Echter kan het AIDA model heel goed gebruikt worden voor het overtuigen van een manager op jou aan te nemen.
Het AIDA model bestaat uit 4 onderdelen of stappen, waaruit je sollicitatiebrief opgesteld kan worden.
- Attention
- Interest
- Desire
- Action
Tijdens de opening van je sollicitatiebrief probeer je direct de aandacht te trekken, ofwel de attention. Dit doe je door met een enthousiaste openingszin beginnen.
Vervolgens probeer je interesse te wekken, dit doe je door in slechts een aantal zinnen over te brengen waarom jij zo graag bij het bedrijf wil komen werken.
Nu de interesse gewekt is, wil je een verlangen / desire aanwakkeren dit laat je zien door jouw kennis en vaardigheden in zo kort mogelijke zin te omschrijven.
Handige tips
Welke boodschap wil je overbrengen in je sollicitatiebrief?
Lees altijd de vacature eerst goed door, voordat je aan je brief begint. Hoe is de vacature opgebouwd? Staan er zaken in waar je rekening mee moeten houden. Neem zoveel mogelijk termen en zaken over van de vacature. Zo ben jij degene die het beste aansluit op de vacature.
Benoem in je sollicitatiebrief een aantal sleutelwoorden uit je vakgebied, maar niet te veel. Want het kan zijn dat een manager niet alle termen kent.
Informatie kort en krachtig
Informatie die je weergeeft dien je kort en krachtig te houden. Bekijk een voorbeeld sollicitatiebrief, het laat zien dat je met minimale informatie zoveel mogelijk moet vertellen.
Dit betekent dat een lang verhaal niet zal bijdragen aan de leesbaarheid van je sollicitatiebrief. Dit zal een recruiter of manager niet helemaal lezen en afhaken. Hierdoor is de kans groot dat je niet eens uitgenodigd wordt voor een gesprek. Jij bent namelijk niet de enige kandidaat.
Ook zie je in het voorbeeld, dat zinnen kort worden gehouden en dat de brief niet vol vaktermen staat. Hanteer dezelfde methode en je vergroot de kans op een uitnodiging.
Student of starter
Wanneer je als student een sollicitatiebrief schrijft, dan heb je meestal niet de werkervaring die iemand heeft van 40 jaar heeft. Dit betekent dat je minder goed je kennis en ervaring naar voren kunt brengen in je sollicitatiebrief.
Het is dan verstandig je werkervaring alleen op je cv te benoemen, niet in je sollicitatiebrief. Dan is de werkervaring namelijk vaak niet gerelateerd aan de functie waarvoor je solliciteert.
Wel is het slim om zaken te benoemen die secundair van relevantie zijn, zoals sociaal, leergierig, kennis van zaken die van pas kunnen komen.
Enthousiasme
Bij het lezen van een voorbeeld sollicitatiebrief zie je het enthousiasme van de kandidaat. Hoe meer enthousiasme jij in jouw sollicitatiebrief kunt stoppen des te beter.
Bekijk goed hoe alles verwoord is en pas dat toe op jouw specifieke situatie. De kunst is om alles zo kort mogelijk te houden, maar met zoveel mogelijk effect.
Sterke punten
In de sollicitatiebrief moet je overtuigend overkomen. Dit doe je door te laten zien welke competenties jij bezit. Deze competenties of sterke punten zijn de tools om aan een recruiter te laten zien dat jij het meest geschikt bent.
Afhankelijk van de functie moet je ook over bepaalde kwaliteiten beschikken. Reageer je bijvoorbeeld op een functie voor klantenservicemedewerker, dan moet goed kunnen omgaan met mensen, een vriendelijke en duidelijke stem zijn een paar van de vereisten die je dan moet hebben.
Werkervaring
Door middel van het benoemen van je werkervaring kun je laten zien hoe geschikt je bent voor de functie. Het is namelijk bijna altijd zo dat de werkervaring de doorslaggevende factor is.
Doel van je sollicitatiebrief
Bij het opstellen van je sollicitatiebrief is het doel om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Belangrijk is dat je daar naar vraagt. Dit doe je meestal subtiel in de laatste zin. Op deze manier zet je de lezer van de brief aan om actie te ondernemen en contact met jou op te nemen.
Controleren van je sollicitatiebrief
Ben je helemaal klaar met het maken van je sollicitatiebrief?
Controleer eerst je brief op spelling en of grammaticale fouten, dat kun je doen met bijvoorbeeld een online spellingchecker.
Wanneer je dit gecontroleerd hebt is het verstandig alsnog een familielid, vriend of kennis ernaar te laten kijken. Meestal zijn slecht lopende zinnen er zo tussenuit gehaald.
Hoe goed je ook bent in grammatica of spelling, er kunnen altijd kleine spellingfoutjes tussen zitten.
Sollicitatiebrief voorbeelden op basis van beroep
Verstandig is om op basis van beroep een voorbeeld van een sollicitatiebrief te downloaden. Die is meer toegespitst op de vacature waarvoor jij wil solliciteren.
Hieronder vindt je er een paar.
Sollicitatiebrief voorbeeld Bloemist
Sollicitatiebrief voorbeeld Huishoudelijke hulp