Gefeliciteerd, je bent uitgenodigd voor een gesprek! Hier zijn 10 tips die je helpen bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Weten waar je moet zijn, wat de functie inhoudt en met wie je het gesprek voert is bijvoorbeeld cruciaal. Met onze tips laat jij jezelf van je beste kant zien en vergroot je de kans op een baan.
Het eerste sollicitatiegesprek
Een sollicitatieprocedure bestaat over het algemeen uit meerdere gespreksrondes. Het eerste sollicitatiegesprek is bedoeld ter kennismaking en zal onder andere gaan over je motivatie en het toelichten van je cv. Onderwerpen als salaris, het aantal uren dat je beschikbaar bent, etc. worden besproken in een tweede of derde gesprek.
Voorbereiding
Een eerste sollicitatiegesprek is altijd spannend. Door je goed voor te bereiden kun je echter een deel van die spanning wegnemen. Een goede voorbereiding zorgt er namelijk voor dat je je zelfverzekerd voelt. Bovendien vergroot je hiermee de kans op een geslaagd sollicitatiegesprek en daarmee ook de kans op de baan.
Hier zijn onze 10 tips voor een goede voorbereiding.
1. Verdiep je in de vacaturetekst
Het klinkt wellicht als een open deur, maar je zult niet de eerste sollicitant zijn die zich niet voldoende heeft verdiept in de vacaturetekst. Neem zowel de functieomschrijving als de gevraagde functie-eisen goed door.
Staan er functie-eisen in de vacaturetekst waar je (nog) niet aan voldoet? Geen paniek.
Vraagt een werkgever bijvoorbeeld om kennis van een softwareprogramma waar je nog niet eerder mee hebt gewerkt? Bekijk dan online een instructievideo zodat je weet wat het programma inhoudt. Of kijk of er een gratis training beschikbaar is.
Wanneer het softwareprogramma ter sprake komt tijdens het sollicitatiegesprek kun je eerlijk zijn. Je vertelt dat je nog niet eerder met het programma hebt gewerkt, maar wel bekend bent met de functionaliteiten. Ook geef je aan hoe je denkt je kennis van het programma te gaan ontwikkelen.
Op deze manier laat je zien dat je je goed hebt verdiept in de functie-eisen. Een werkgever zal dit zeker als pluspunt zien.
2. Verdiep je in het bedrijf
Naast de functieomschrijving en de functie-eisen verdiep je je tijdens je voorbereiding ook in het bedrijf zelf. Neem de bedrijfswebsite goed door, lees nieuwsberichten over het bedrijf en bekijk de social mediakanalen. Grote kans dat je veel nuttige informatie over het bedrijf vindt op LinkedIn. Ook kun je bijvoorbeeld het laatste jaarverslag downloaden en doornemen.
Vragen die regelmatig tijdens een sollicitatiegesprek worden gesteld (om te testen of jij je voldoende hebt verdiept in het bedrijf) zijn:
- Wat kun je vertellen over ons bedrijf?
- Waarom wil je werken bij ons bedrijf?
Heb je voldoende onderzoek naar je potentiële nieuwe werkgever gedaan? Dan kun je deze vragen zonder aarzelen beantwoorden.
3. Weet wie je spreekt
Nu je op de hoogte bent van de functie en het bedrijf is het tijd om je te verdiepen in de persoon met wie het gesprek voert. Wat is zijn of haar functie en positie binnen het bedrijf?
Probeer zoveel mogelijk over deze persoon te weten te komen via Google en LinkedIn. Daarnaast kun je ook (privé) accounts op Twitter en Instagram bekijken. Dit zorgt ervoor dat je deze persoon al een beetje kent. Wellicht heb je iets gemeen wat je kunt aanhalen tijdens het gesprek? Bijvoorbeeld eenzelfde middelbare school of oud-werkgever. Houdt het uiteraard wel professioneel.
4. Plan je route
Te laat komen voor een sollicitatiegesprek is een absolute no-go. Van te voren bedenk je dan ook hoe je gaat reizen: te voet, met de fiets, het openbaar vervoer of toch de auto? Hoe lang ben je onderweg en waar kun je parkeren? Houd altijd rekening met eventuele vertragingen: een lekke band, file of een gemiste bus. Ook is het handig om een telefoonnummer paraat te hebben dat je kunt bellen, mocht je onverhoopt toch te laat komen.
Meld je ongeveer 10 minuten voor aanvang van het gesprek bij de receptie. Tijdens het wachten kun je de sfeer van het bedrijf alvast proeven. Of een praatje maken met de receptioniste.
Ben je te vroeg? Wacht dan in het dichtstbijzijnde koffiehuis of restaurant en neem onderstaande vragen (én antwoorden) nog eens door.
5. Ken je antwoorden
Tijdens een sollicitatiegesprek zullen veel vragen op je worden afgevuurd. Een goede voorbereiding op deze vragen is dan ook een must.
Vijf veelgestelde vragen zijn:
- Wie ben je?
- Wat zijn je goede en slechte eigenschappen?
- Waar zie je jezelf over 5 jaar?
- Waarom solliciteer je op deze functie?
- Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden in je huidige (of vorige) baan?
Het kan altijd voorkomen dat er een vraag wordt gesteld waar jij niet direct een antwoord op weet. Helemaal niet erg, ook op deze situatie kun jij je voorbereiden. Wat ga je zeggen in zo’n geval? Euh… euh… wekt niet zo’n goede indruk.
Een beter antwoord zou zijn ‘Dat is een goede vraag. Daar moet ik even over nadenken. Vind je het goed als ik daar zo op terug kom?”.
6. Kies je outfit zorgvuldig
Bepalen wat je aantrekt voor een sollicitatiegesprek kan soms lastig zijn. Vraag gerust aan de recruiter of je contactpersoon wat de dresscode bij het bedrijf is. Zorg er hoe dan ook voor dat je outfit schoon is en fris ruikt. Met nette schoenen en een nette broek of rok zit je vrijwel altijd goed.
Afhankelijk van het soort bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert kies je daarnaast voor een blouse/overhemd (met stropdas) of een volledig pak.
7. Bereid je eigen vragen voor
Tijdens een sollicitatiegesprek is er ruimte voor het stellen van eigen vragen. Wat wil jij graag van de werkgever weten? Denk bijvoorbeeld aan de doorgroeimogelijkheden, de toekomstplannen van het bedrijf, het team waarin je komt te werken (jong/oud/groot/klein) en de opleidingsmogelijkheden.
Vragen over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden kun je beter tot het tweede gesprek bewaren.
8. Update je LinkedIn-profiel
De kans is groot dat je gesprekspartner online research gaat doen. Dankzij de ranking van LinkedIn, een gratis sociale netwerksite die zich specifiek richt op professionals, in Google komt je nieuwe werkgever al snel terecht op je LinkedIn-profiel.
Zorg er daarom voor dat je profiel up-to-date is en overeenkomt met je cv. Aanbevelingen op LinkedIn geven de nieuwe werkgever een goed beeld van je kunnen.
En nu je toch bezig bent: check ook even of je openbare berichten op social media ‘sollicitatieproof’ zijn. Alles wat je liever niet deelt met je nieuwe werkgever kun je beter verbergen of verwijderen.
9. Weet wat je goede eigenschappen zijn
Een ander belangrijke tip voor het voorbereiden van een sollicitatiegesprek is: weet wat je goede eigenschappen zijn. Wat maakt jou een geschikte kandidaat? Wat zijn je goede eigenschappen en welke ervaring neem je mee naar het bedrijf?
Voorbeelden van gewaardeerde goede eigenschappen zijn:
- Stressbestendig
- Zelfstandig
- Collegiaal
- Innovatief
- Flexibel
Zorg dat je van je goede eigenschappen een voorbeeld kunt geven. Zo kun je bijvoorbeeld, wanneer je stressbestendig bent, een stressvolle situatie beschrijven en vertellen op welke manier je hebt gehandeld. Dit geeft de werkgever een duidelijk beeld van jouw geschiktheid.
10. Wees je bewust van non-verbale communicatie
Niet alleen wat er gezegd wordt tijdens een gesprek is belangrijk, maar ook de non-verbale communicatie. Bekijk bijvoorbeeld eens het interview hieronder. Om meer te leren over non-verbale communicatie.
Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je de gesprekspartner voldoende aankijkt, je een prettige houding aanneemt en glimlacht. Door je van tevoren te verdiepen in non-verbale communicatie ga jij goed voorbereid op gesprek.
Het voorbereiden van een sollicitatiegesprek kost tijd, maar…
Dit waren onze 10 tips voor het voorbereiden van een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding kost tijd, maar het is de investering meer dan waard. Je gesprekspartner zal snel doorhebben of jij je wel of niet hebt voorbereid op het gesprek.
Dankzij een goede voorbereiding zul je je zelfverzekerd voelen en deze zelfverzekerdheid zal ook zichtbaar zijn. Het gesprek zal vlot verlopen en je zult niet snel voor verassingen komen te staan. Kortom, met een goede voorbereiding weet jij het beste uit het gesprek te halen. Voor jezelf én de werkgever.
Sta je aan de start van je carrière en heb je nog niet veel ervaring met het voeren van een sollicitatiegesprek? Oefen dan eens met een vriend of bekende.
We wensen je veel succes bij het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.