Solliciteren op een interne vacature: dit moet je weten

Je bent blij met je werkgever en je wilt graag een nieuwe stap in je carrière zetten. Er komt een interne vacature voorbij en je besluit te solliciteren. In dit artikel zetten we de belangrijkste zaken op een rij die jij moet weten over het solliciteren op een interne vacature.

Wat is een interne vacature?

Allereerst het begrip interne vacature. Wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Een interne vacature is een vacature waarop enkel werknemers kunnen solliciteren. De interne vacature wordt via een nieuwsbrief, het intranet of e-mail bekend gemaakt.

Bedrijven maken gebruik van interne vacatures om te zorgen voor voldoende carrièrekansen binnen het bedrijf
. Daarnaast gaat waardevolle kennis en ervaring niet verloren. Interne vacatures zijn voor jou de ideale kans om hogerop te komen. Ook kun je dankzij een interne vacature werk gaan doen dat beter bij je past.

Interne sollicitatieprocedure

Een interne sollicitatieprocedure verschilt niet veel van een reguliere sollicitatieprocedure.

De procedure start met het publiceren van de interne vacature. De afdeling personeelszaken nodigt alle werknemers met interesse te solliciteren. Vaak wordt er gevraagd een sollicitatiebrief te schrijven. Na het analyseren van de brieven worden gesprekken ingepland. Mogelijk maakt een assessment of een meeloopdag deel uit van de procedure. Dit is afhankelijk van het soort bedrijf en het soort functie.

Hieronder nemen we de verschillende fases van een interne sollicitatieprocedure met je door.

Een interne vacature

Allereerst de vacature zelf. Deze zal via interne communicatiekanalen bekend worden gemaakt. In de vacaturetekst staat een beschrijving van de:

  • functie
  • afdeling
  • functie-eisen

Voor meer informatie over de interne vacature kun je meestal bij de afdeling personeelszaken terecht. Uiteraard kun je ook bij direct betrokken collega’s en managers informeren.

De sollicitatiebrief

Heb je interesse in een interne vacature? Dan dien je jouw interesse kenbaar te maken via een sollicitatiebrief. Een interne sollicitatiebrief is een formele brief en bestaat uit een: aanhef, inleiding, toelichting en afsluiting.

De kans is groot dat je de persoon kent aan wie je de brief schrijft. Daarom kun je een semi-formele aanhef gebruiken. Dit ziet er zo uit:

Beste heer De Groot, beste Karel,

Vervolgens schrijf je in een korte introductie op welke interne vacature je reageert. Ook licht je jouw motivatie toe. Bijvoorbeeld:

Hierbij wil ik mijn interesse in de functie van salesmanager kenbaar maken. Ik heb de afgelopen 3 jaar met veel plezier als verkoper gewerkt en ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging.

Om je sollicitatie verder toe te lichten kun je ingaan op de functie-eisen en op welke manier jij hieraan voldoet. Ook kun je de ervaring die je hebt opgedaan in je huidige functie benoemen. Als laatste kun je omschrijven op welke manier je deze ervaring in de nieuwe functie kunt gebruiken.

Je sluit de brief netjes af met:

Graag licht ik mijn sollicitatie in een persoonlijk gesprek toe.

Met vriendelijke groet,


Anna Schilder

Het gesprek

Na de sollicitatiebrief volgt een persoonlijk gesprek. In dit gesprek wordt er gevraagd om een toelichting op je sollicitatie. Daarnaast zul je hoogstwaarschijnlijk ook enkele lastig vragen moeten beantwoorden.

Vragen die gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

  • Waarom ben jij een geschikte kandidaat voor deze functie? Of waarom ben jij beter geschikt dan je collega’s?
  • Waarom wil je jouw huidige functie inruilen voor een nieuwe functie?
  • Welk knelpunt zou jij als eerste aanpakken in je nieuwe functie? En waarom?

Wees altijd eerlijk in je antwoorden en geef de werkgever een reëel beeld van je kunnen. Maak duidelijk wat je ambities zijn en op welke manier jij verder wilt groeien binnen het bedrijf.

Denk goed na over de vraag: wat maakt mij de meest geschikte kandidaat voor deze interne vacature?

Tijdens het gesprek kun je overigens ook zelf vragen stellen over de functie, zodat je na afloop 100% zeker weet of de functie voor jou geschikt is.

Voorbereiding interne sollicitatie

Ook de voorbereiding op een intern sollicitatiegesprek verschilt niet veel van een regulier gesprek. Je bereidt je voor op lastige vragen, zorgt dat je weet waar je moet zijn en kiest een geschikte outfit uit.

Solliciteren meerdere (directe) collega’s op de functie? Maak er geen onderlinge strijd van. Gun elkaar een promotie en vertrouw erop dat de meest geschikte kandidaat de functie zal krijgen.

Overigens hoef je niet al je collega’s op de hoogte te stellen van je interne sollicitatie. Meestal is het op de hoogte stellen van je leidinggevende voldoende. Mogelijk kan hij of zij je zelfs helpen bij de voorbereiding op het gesprek en een goed woordje voor je doen.

Omgaan met een afwijzing

Heb je nieuwe functie toch niet gekregen? Gun jezelf een baalmoment, maar laat de teleurstelling je werk niet beïnvloeden. Vraag altijd om feedback. Hoe maak jij de volgende keer meer kans? Geef ook vooral de moed niet op. Gebruik je energie om je voor te bereiden op toekomstige interne vacatures.

Denk aan je timing

We sluiten af met een belangrijke tip: zorg voor een goede timing. Volgens human resource professionals solliciteren de meeste werknemers na 2 jaar dienstverband op een interne vacature. Doe je dit eerder? Dan moet daar een goede reden voor zijn. Je bent bijvoorbeeld in een instapfunctie begonnen of je werkt momenteel onder je niveau.

Een goede manier om je kansen op een succesvolle interne sollicitatie te verhogen is dan ook het tijdig aankaarten van je ambities. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Je kunt het bijvoorbeeld al vermelden tijdens je sollicitatiegesprek of tijdens beoordeling- en evaluatiegesprekken.

Timing is ontzettend belangrijk. Wanneer de werkgever op de hoogte is van je ambities en je hebt bewezen een goede werknemer te zijn, dan is de kans op een succesvolle interne sollicitatie zeer groot. Zorg dus voor een goede voorbereiding én een goede timing.

Janneke: