Sollicitatieblunders die je niet wilt maken

Sollicitatieblunders die je niet wilt maken

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek; gefeliciteerd! Tijdens dit gesprek zullen jij en de werkgever uitvinden of er daadwerkelijk een match is. Een goede voorbereiding is dus wel zo handig. Om je op weg te helpen hebben we de meest gemaakte sollicitatieblunders op een rijtje gezet. Deze blunders hoef jij dus niet meer te maken!

Sollicitatieblunders die je niet wilt maken

Help, een sollicitatiegesprek!

Er zijn heel wat zaken die mis kunnen gaan tijdens een sollicitatiegesprek. Te laat komen door file, een black-out of een kop koffie over je gesprekspartner gooien. Niet handig, maar de werkgever zal vaak wel begrip voor deze ‘sollicitatiefouten’ hebben. Mits je het professioneel aanpakt natuurlijk.

  • Sta je bijvoorbeeld in de file en dreig je te laat te komen? Bel dan de werkgever ruim van tevoren op.
  • Weet je even geen antwoord op een vraag? Geef het gerust aan en vraag of je er later op terug mag komen of vraag om een korte (adem)pauze.
  • Koffie omgegooid? Dat kan de beste gebeuren. Verontschuldig je en blijf rustig.

Lees ook:
Gedemotiveerd na vele sollicitaties: wat kun je eraan doen?

Uiteraard zijn er ook blunders die je echt niet wilt maken. Sollicitatieblunders kunnen, in tegenstelling tot vervelende situaties, wel degelijk jouw kans op de baan in gevaar brengen.

Wij hebben de meest gemaakte blunders hieronder voor je op een rijtje gezet. Zorg dat jij ze niet maakt!

Vijf sollicitatieblunders die jij absoluut niet wilt maken

Een goed gesprek zonder sollicitatieblunders
  • Je niet verdiepen in het bedrijf. Werkgevers vragen tijdens een sollicitatiegesprek vaak “Vertel eens, wat weet je allemaal over ons bedrijf?“. Door je te verdiepen in het bedrijf, bijvoorbeeld door de website goed door te nemen, maak je direct een goede indruk. Een sollicitatieblunder die erg makkelijk te voorkomen is.
  • Er vanuit gaan dat je gesprekspartner je cv nog herinnert. Het is niet ongewoon dat een werkgever tientallen sollicitaties voor één vacature ontvangt. Soms zijn het er zelfs honderden. Ook vinden er vaak meerdere sollicitatiegesprekken per dag plaats. Ga er dus niet vanuit dat je gesprekspartner (volledig) op de hoogte is van jouw cv. Licht je cv tijdens het gesprek toe en benadruk je meest relevante werkervaring en opleidingen.
  • Geen vragen stellen. Een sollicitatiegesprek is een tweezijdig gesprek. Bereid dus zelf ook een aantal vragen voor. Dit kunnen inhoudelijk vragen over de functie zijn, maar je kunt ook vragen stellen over je gesprekspartner. Bijvoorbeeld: hoe lang werkt u/jij al hier? Door vragen te stellen toon je interesse. Dit zal zeker worden gewaardeerd.
  • Gebeld worden tijdens het gesprek. Niets is zo hinderlijk dan te worden gestoord tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg dus dat je deze sollicitatieblunder niet maakt en zet je mobiele telefoon op stil of helemaal uit. Verwacht je een belangrijk telefoontje? Breng dan je gesprekspartner hiervan van tevoren op de hoogte.
  • Je negatief uitlaten over een vorige werkgever. Het kan soms erg verleidelijk zijn om aan te geven wat je niet beviel aan je vorige of huidige werkgever. Ga hier wel subtiel mee om. Zeg dus niet ‘Mijn vorige werkgever zeurde over mijn werktijden‘ maar ‘Ik zoek een flexibele werkgever waarbij ik inspraak heb over mijn werktijden‘. Op deze laatste zin zal véél beter worden gereageerd.

Ook interessant:
Faalangst bij het solliciteren: zo ga je er mee om

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *