Wanneer je aan het solliciteren bent naar een nieuwe baan is het belangrijk om niet alleen te denken aan de functie, de sector en op welk niveau je wilt gaan werken, maar ook aan het salaris dat je wilt gaan verdienen. De salarisonderhandeling is een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure. Bereid je goed voor, zodat je het meeste uit je salarisonderhandeling kunt halen.
Hoe gaat een salarisonderhandeling in zijn werk?
Er zijn een aantal momenten waarop het onderwerp ‘salaris’ tijdens een sollicitatieprocedure ter sprake komt. Een eerste salarisindicatie kun je vaak lezen in de vacaturetekst. Wanneer er geen salarisindicatie wordt gegeven kun je gerust contact opnemen met het bedrijf waar je wilt solliciteren. Vaak staat er een contactpersoon met telefoonnummer en/of e-mailadres in de vacaturetekst vermeldt.
Salarisonderhandeling en de cao
Een tweede moment waarop het salaris ter sprake kan komen is tijdens het sollicitatiegesprek. Een werkgever kan vragen naar je huidige salaris en wat je hoopt te verdienen bij je nieuwe werkgever. Om goed voorbereid te zijn op deze vraag is het aan te raden om de desbetreffende cao te raadplegen voordat je op gesprek gaat. In een cao zijn afspraken vastgelegd over het loon per functie. Hoe zwaarder het niveau van de functie hoe hoger het salaris zal zijn. Een werkgever is verplicht zich aan de cao te houden.
Voor elke baan geldt dat je minimaal het minimumloon dient te verdienen. Benieuwd naar het minimumloon per 1 januari 2019? Je leest het hier.
Is het sollicitatiegesprek goed verlopen en krijg je de baan aangeboden? Dan is het tijd om te onderhandelen over je salaris. Er zijn twee mogelijkheden: de toekomstige werkgever vraagt je wat je wilt verdienen of de werkgever legt zelf een voorstel op tafel.
Situatie 1: zelf een salarisvoorstel doen
Wat als er door de werkgever gevraagd wordt wat jij wilt verdienen? Neem dan de salarisindicatie samen met de geldende cao als uitgangspunt. Je huidige salaris dien je ook in je achterhoofd te houden. Je wilt er uiteraard niet op achteruit gaan. Stel een reëel salaris voor, maar wees niet te zuinig. Je kunt beter te hoog inzetten, dan te laag. Bedenk je ook dat jouw salarisvoorstel slechts het begin is van de onderhandeling.
Situatie 2: werkgever doet een bod
Het kan ook voorkomen dat de werkgever een salaris voorstelt. In dit geval houd je opnieuw de eerder gegeven salarisindicatie en de cao in je achterhoofd. Vind je het bod te laag? Geef dit eerlijk aan en beargumenteer waarom. Benoem je ervaring en jouw meerwaarde voor het bedrijf.
Vind je het bod reëel? Ga niet direct akkoord, maar informeer ook naar de groeimogelijkheden. Hoe gaat je salaris er over 5 jaar uitzien en wat zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden? Heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om cursussen of een opleiding te volgen op kosten van de zaak?
Laat zien wie je bent
Tijdens de salarisonderhandeling kun jij jouw toekomstige werkgever goed laten zien wie je bent. Ben je goed geïnformeerd? Ben je snel tevreden of juist ambitieus? De gesprekken over jouw salaris bieden je een uitstekende kans om te laten zien wie je bent. Maak daar goed gebruik van!
Neem je tijd
Zodra er een salarisvoorstel op tafel ligt hoeft je niet per direct akkoord te gaan. Vraag gerust om een aantal dagen bedenktijd. Gebruik deze dagen om eens goed na te gaan of jij je kunt vinden in het voorstel. Eventueel kun je contact opnemen met kennissen of oud-collega’s die een soortgelijke functie vervullen en hen vragen of het een reëel bod is. Bedenk wel dat alleen jij kunt bepalen of je akkoord wilt gaan met het voorstel.
Een tegenvoorstel
Je hebt het salarisvoorstel goed overwogen en hebt besloten een tegenvoorstel te doen. Beargumenteer jouw tegenvoorstel goed. Benoem je ervaring, je expertise, je motivatie en de redenen waarom jij een aanwinst bent voor het bedrijf. Je kunt je tegenvoorstel tijdens een gesprek voorleggen, maar ook telefonisch.
Gaat de werkgever akkoord? Gefeliciteerd! Wordt je (tegen)voorstel afgewezen? Niet getreurd, de kans is groot dat jij en je toekomstige werkgever er alsnog uitkomen. Het bedrijf kan een nieuw salarisvoorstel doen (welke hoger is dan het vorige) of de arbeidsvoorwaarden aanpassen. Wellicht zit een hoger salaris er niet in, maar kun je wel 32 uur in plaats van 40 uur werken voor hetzelfde salaris? Of bestaat er de mogelijkheid om vanuit huis te werken, zodat je kosten op vervoer kunt besparen.
Durf nee te zeggen
Wat er ook gebeurt, wees eerlijk en realistisch. Komen jij en de werkgever er, ondanks goedbedoelde intenties, niet uit? Voel je vrij om nee te zeggen en de baan aan je voorbij te laten gaan. Hoe enthousiast je ook bent over de baan of het bedrijf, het kan altijd voorkomen dat je er niet uit komt. Bedank dan de werkgever voor het aanbod en ga verder met solliciteren.
Leer hier hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft.
Elke ervaring is er één
Laad vooral de moed je niet in de schoenen zakken. Je hebt waardevolle ervaring opgedaan voor toekomstige sollicitatiegesprekken en salarisonderhandelingen. Schrijf voor jezelf op wat je een volgende keer graag anders zou willen doen en werk aan je verbeterpunten.
Vergeet niet: ook al is een salarisonderhandeling een spannende aangelegenheid, het is mogelijk ook de start van een mooie nieuwe (loop)baan.