Referenties op je Cv vermelden

Referenties is een van de belangrijkste onderdeel van een cv.

Met een referentie bewijs je dat je ergens gewerkt hebt. Maar ook dat je op een positieve manier hebt bijgedragen aan het succes van zowel het bedrijf als het team.

Wat zijn referenties?

Referenties zijn getuigenissen van personen die graag ‘een goed woordje’ voor je doen. Ze worden mondeling of schriftelijk gegeven.

Denk bij een schriftelijk referentie bijvoorbeeld aan de aanbevelingen op LinkedIn. In je cv vermeld je echter niet de aanbeveling zelf, maar de contactgegevens van een referaat: de persoon die de referentie geeft. De werkgever zal vervolgens in een gevorderd stadium van de sollicitatieprocedure contact opnemen met jouw referaat en hem of haar vragen om een referentie.

Heb je mooie aanbevelingen van oud werkgevers, projectleden of collega’s ontvangen op LinkedIn? Vraag hen of je ze tevens als referenties op je cv mag gebruiken.

Referenties op je cv

Een referentie vermelden op je CV doe je door de naam van de persoon te vermelden plus zijn of haar functie en contactgegevens. Bij voorkeur vermeld je zowel een telefoon als een e-mailadres. Een referentie kun je zowel vermelden op een traditioneel CV als op een competentie CV.

Voorbeeld:

Mevrouw Anne De Groot
Programmamanager Gemeente Rotterdam

Kantoor: 010 – 1234567
Mobiel: 06 – 12345678
E-mail: a.degroot@rotterdam.nl

Hoe kom je aan referenties op je CV?

Je kunt bij het verlaten van een werkgever of projectgroep vragen om een aanbevelingsbrief, maar ook om referentie voor op je cv.

Een oud- werkgever, projectleider, afdelingshoofd of personeelsfunctionaris; het zijn allemaal personen die geschikt zijn om als referentie te gebruiken.

Heb je voor langere tijd in een team gewerkt? Vraag aan de teamleden/collega’s of ze een referentie op je Linkedin profiel willen achterlaten.

Heb je nog geen werkervaring opgedaan? Vraag dan een stagebegeleider of docent om een referentie.

Voorbeeld vragen aan een referaat

Wanneer je actief aan het solliciteren gaat stel je jouw referaat op de hoogte en controleer je zijn of haar contactgegevens. Een referentie vermelden op je CV zonder toestemming is geen goed idee.

Je wilt tenslotte dat er een goed woordje voor je wordt gedaan. Laat je referaat weten wat voor soort baan je zoekt en bij welke bedrijven je solliciteert.

Referenties vermelden op je CV

Vragen die aan een referaat kan verwachten zijn bijvoorbeeld:

  • Wat is uw relatie met de kandidaat?
  • Hoe is uw indruk van de kandidaat?
  • Waar is hij of zij goed in?
  • Hoe lang heeft u gewerkt met hem?
  • Zou u deze persoon opnieuw aannemen? En zo ja, waarom?
  • Is de kandidaat geschikt om een functie met werkzaamheden X en Y goed uit te voeren?

Wanneer vermeld je referenties op je CV?

Referenties hoef je niet standaard te vermelden op je curriculum vitae, maar het mag uiteraard wel. Het kan positief uitpakken door een persoon als referentie op te geven die bekend is bij het bedrijf of organisatie waar je solliciteert. Dat wekt direct een goede indruk! Je kunt er ook voor kiezen om enkel de zin ‘referenties beschikbaar op aanvraag’ te vermelden.  

Doorgaans zullen jouw referenties pas worden geraadpleegd na afloop van het (eerste) sollicitatiegesprek. Maak van deze gelegenheid gebruik en stel jouw referaat (opnieuw) op de hoogte en laat hem of haar weten dat er contact zal worden gezocht. Vertel gerust uitgebreid over de nieuwe functie en hoe het sollicitatiegesprek is verlopen. Dat zal het gesprek tussen jouw referaat en de potentiële werkgever ten goede komen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *