Het competentie CV

Het competentie CV, ook wel bekend als vaardigheden of thematisch CV. Is een CV waarbij jouw competenties centraal staat en niet zozeer de functies die je in het verleden hebt vervuld. Zoals bij het traditionele chronologische CV.

Werkgevers geven in toenemende mate de voorkeur aan een competentie CV. Waarom? Omdat jij – zonder aansluitende opleiding – alsnog de perfecte kandidaat kunt zijn dankzij jouw vaardigheden.

Hieronder lees je alles over het opstellen van een competentie CV. Je leest uit welke onderdelen deze bestaat en wat de voor- en nadelen zijn. Daarnaast geven we 20 competentie voorbeelden.

Alle aandacht voor jouw competenties

Bij het opstellen van een competentie CV staan jouw competenties centraal. Denk bijvoorbeeld aan plannen en organiseren. In je CV beschrijf je nauwkeurig welke vaardigheden jij bezit. Uiteraard zijn deze vaardigheden nodig voor de functie waarop je solliciteert. Waarmee heb jij een streepje voor op anderen? Waarin blink jij uit?

Onderaan deze pagina vind je een handig overzicht met 20 voorbeeld competenties die je kunt gebruiken.

Het competentie CV voorbeeld

Voordelen

Het competentie CV heeft enkele voordelen ten opzichte van een traditioneel curriculum vitae. Zo kun je jouw unieke kwaliteiten benadrukken en laten zien wat jij als werknemer in huis hebt. Ook kun je eventuele gaten in je loopbaan – door ziekte, het vader- of moederschap of werkloosheid – ongemerkt verhullen. Dat is mooi meegenomen!

Ben je een starter op de arbeidsmarkt? Dan laat je met het competentie CV zien wat jij in huis hebt zonder een onervaren indruk te wekken. Naast werkervaring kun je ook refereren aan bijvoorbeeld:

  • vrijwilligersactiviteiten;
  • buitenschoolse activiteiten;
  • en stages.

Nadelen

Een nadeel van dit CV is dat niet alle werkgevers deze vorm van een CV kennen. Een tweede nadeel is dat werkgevers graag inzicht willen hebben in het verloop van jouw loopbaan. Je kunt dit ‘probleem’ verhelpen door in je CV te vermelden voor welke bedrijven je hebt gewerkt en in welke volgorde.

Je kunt uiteraard ook eerst even contact opnemen met het bedrijf of de recruiter. Mogelijk geven zij inderdaad de voorkeur aan een traditioneel CV en kun je dus beter niet kiezen voor het competentie CV.

Lees hier hoe recruiters kijken naar jouw CV.

Onderdelen competentie CV

Een competentie CV bestaat uit 5 onderdelen:

  1. Persoonsgegevens: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, nationaliteit en geboortedatum.
  2. Opleidingen: vermeld alle opleidingen die je hebt gevolgd en die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.
  3. Competenties: hier vertel je over de (3 à 4) competenties die jij bezit. Welke competenties zijn relevant voor de functie waarop je solliciteert? Hoe heb je deze ontwikkelt? Gebruik ter ondersteuning de lijst met voorbeeld onderaan deze pagina ter ondersteuning.
  4. Prestaties, vaardigheden en cursussen: heb je naast je opleiding of bij je vorige werkgever cursussen gevolgd? Of heb je bijzonder prestatie behaald? Vermeld deze dan ook op je competentie CV. Denk bijvoorbeeld aan een cursus Excel of zakelijk Engels.
  5. Werkervaringen: tenslotte vermeld je jouw werkervaring. Het liefst in chronologische volgorde. Leg hierbij een link naar jouw competenties.

Overzicht competenties

Bij het opstellen van een competentie CV kun je onderstaand overzicht gebruiken. In dit overzicht vind je voorbeelden van competenties, verdeeld in 10 groepen. De groepen zijn ondernemen, organiseren, presteren, analyseren, beïnvloeden, besturen, faciliteren, beschouwen, veerkracht en vertrouwen.

Met behulp van een competentietest kun je achterhalen wat jouw unieke competenties zijn.

1. Ondernemen

Durf: je durft risico’s aan te gaan en bovendien weet jij hier slim mee om te gaan.  

Ondernemerschap: jij ziet kansen voor de organisatie en weet daarnaast als geen ander hoe je ze kunt benutten.

2. Organiseren

Plannen: jij bent goed in het bepalen van hoeveel tijd, welke middelen en welke inzet nodig is voor het behalen van een doel.

Organiseren: jij weet precies welke mensen en middelen moeten worden ingezet om een doel te bereiken. Bovendien kun je goed omgaan met stress en weet je overzicht te houden.

3. Presteren

Resultaatgerichtheid: jij kunt vooruitdenken. Daarnaast stem je werkzaamheden af op het realiseren van gestelde doelen.

Omgang met details: jij hebt aandacht voor details. Bovendien snap je waarom vaak de details zo belangrijk zijn.

4. Analyseren

Analytisch: je kunt een ingewikkeld proces doorzien en onderzoeken. Ook verbanden leggen tussen gegevens gaat je makkelijk af.

Conceptueel denken: jij kunt situaties in een kader plaatsen en vervolgens de link leggen met andere informatie.

5. Beinvloeden

Communiceren: jij bent goed in het overbrengen van boodschappen, zowel met gesproken taal als met lichaamstaal.

Optreden: al vanaf de eerste kennismaking laat jij een goede indruk achter. Anderen beschouwen je bovendien als sympathiek en hebben respect voor je.

6. Besturen

Besluitvaardigheid: jij bent een ster in het maken van keuzes. Knopen doorhakken en beslissingen nemen gaat je makkelijk af.

Leiderschap: jij weet hoe je randvoorwaarden moet scheppen. Bovendien kun je goed anderen motiveren. Samen met een team weet jij een gesteld doel te behalen.

Bron: Hoekstra & Van Sluijs (2003) en Volz & De Vrey (2000).

Aan de slag

Je hebt nu een duidelijk beeld gekregen van het competentie CV. Je weet nu uit welke onderdelen deze bestaat. Ook weet je nu wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van een traditioneel curriculum vitae. Met behulp van de voorbeeld competenties kun je direct aan de slag met jouw competentie CV.

Erik: