Detachering op je cv vermelden: hoe doe je dat?

Na jaren voor een detacheringsbureau gewerkt te hebben wil je weer aan de slag voor een vaste opdrachtgever. Om te kunnen solliciteren wil je je cv een goede opfrisbeurt geven. Onderdeel van je cv is je werkervaring. Maar wanneer je hebt gewerkt voor een detacheringsbureau heb je misschien wel voor een tiental bedrijven gewerkt in een paar jaar tijd. Om niet meteen te boek te komen te staan als ‘jobhopper’ is het handig om goed te kijken naar hoe je detachering op je cv moet vermelden.

Wat wordt er precies verstaan onder detachering en waarom kun je dat niet ‘gewoon’ op je cv vermelden? We leggen je alles uit én helpen je met het presenteren van je detacheringsopdrachten op je cv.

Zelf je cv maken?

Wat is detachering?

Detacheren is het inhuren van hoogopgeleid personeel via een detacheringsbureau. Als werknemer ben je bij het detacheringsbureau in dienst en kun je ingehuurd worden voor een bepaalde tijd door bedrijven. Je kunt bijvoorbeeld ingezet worden:

  • voor een speciaal project
  • als er extra mankracht nodig is bij drukte
  • of als er iemand vervangen moet worden die met zwangerschapsverlof gaat.

Ook als iemand langere tijd is uitgeschakeld door bijvoorbeeld ziekte kun je als gedetacheerde ingehuurd worden. De detacheringsperiode is tijdelijk, maar vaak wel voor een lange periode. Bijvoorbeeld voor een paar maanden of een jaar. 

Je weet nu wat detachering is, maar hoe zet je dat op je cv?

Lees ook:
Inschrijven bij een detacheringsbureau: dit moet je weten

Waarom kun je detachering niet gewoon op je cv zetten?

Hoewel de detacheringsperiode over het algemeen langer is dan bij een uitzendbureau gaat het bij detachering ook om tijdelijke functies. Het gevolg is dat jij als gedetacheerde vaak van baan wisselt. Wanneer je al die verschillende banen op je cv zet krijg je ten eerste misschien wel een veels te lang cv, en ten tweede een nogal saai cv. Aangezien je curriculum vitae werkt als een visitekaartje wil je natuurlijk dat je goed voor de dag komt bij je nieuwe werkgever. Lang en saai is niet wat je wilt laten zien. 

Bovendien wordt iemand die om de paar maanden van baan wisselt al gauw als ‘jobhopper’ gezien. Je wilt uiteraard niet de indruk wekken dat je snel weer vertrekt als je de baan eenmaal hebt. Aan de andere kant wil je de ervaring die je hebt opgedaan in je jaren als gedetacheerde niet zomaar aan de kant leggen. Gelukkig is er een oplossing. 

Zelf je cv maken?

Hoe zet je detachering dan wél op je cv?

Om te voorkomen dat je cv te lang wordt, kun je het werk dat je hebt gedaan voor een detacheringsbureau clusteren. Bijvoorbeeld door het onder een kopje met jaartallen te zetten. Als richtlijn voor de lengte van je cv kun je overigens twee A4 aanhouden.

Stel dat je van 2016 tot 2019 bij een detacheringsbureau hebt gewerkt en je hebt 6 verschillende opdrachtgevers gehad. Dan zet je niet de begin- en einddatum van elke opdracht neer, maar zet je die opdrachten op een rij onder de kop: Detacheringsbureau 2016 – 2019.

Op deze manier kun je wel je ervaring kwijt, maar lijkt het er bij een eerste snelle scan van je cv niet op alsof je elk half jaar van baan verandert. 

Relevantie van je ervaring

Houd er wel rekening mee dat je cv relevant moet zijn voor de functie waarop je solliciteert. Je hoeft daarom ook niet alle taken die je als gedetacheerde hebt gehad te vermelden. Kijk kritisch naar je opsomming van tijdelijke banen en filter alleen de relevante functies eruit.  Zet dus enkel relevante detachering op je cv.

Is er een bepaalde opdracht die goed past bij de functie waar je nu op solliciteert? Heb je iets bijzonders gepresteerd? Of een mooi resultaat bereikt bij een bepaalde detacherings-opdracht? Dan kun je dat eventueel verder uitlichten. Beschrijf dan je functie en de taken die je hebt uitgevoerd. Kort, bondig en relevant is ook hier weer het devies.

Janneke: