Je hebt een mooie vacature gevonden voor een baan als inkoper waar je graag op wilt solliciteren. Maar hoe pak je dat goed aan? Hoe zorg jij ervoor dat je de concurrentie voorblijft en dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek en uiteindelijk wordt aangenomen? Ons cv voorbeeld inkoper helpt je bij een succesvolle sollicitatie.
Een goede sollicitatie begint met een uitstekend curriculum vitae, wat je misschien beter kent als je cv. Wij gaan je helpen bij het opstellen van dit document met het cv voorbeeld inkoper.
Wat een inkoper precies doet, over welke kwaliteiten je moet beschikken en hoe je dat allemaal in je cv moet zetten lees je in dit artikel. Als kers op de taart geven we je ook nog wat handige tips mee voor bij je sollicitatie.
Zelf je cv maken?
Wat doet een inkoper precies?
Als inkoper bij een bedrijf ben je verantwoordelijk voor de inkoop van producten of diensten. Jij bepaalt onder andere de hoeveelheid producten of diensten die ingekocht worden, je onderhandelt met de leverancier over de prijs, vraagt offertes op, vergelijkt verschillende leveranciers met elkaar en doet de administratie rondom het inkoopproces.
Een inkoper heeft dus een heleboel taken die bij elk bedrijf verschillend kunnen zijn. Een inkoper van een ziekenhuis heeft andere taken dan de inkoper van een supermarkt. Ben je inkoper bij een kledingwinkel? Dan zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden dan wanneer je op zoek moet naar nieuwe vrachtwagens voor een transportbedrijf.
Niet alleen de producten en diensten kunnen enorm verschillen, je klanten ook. Als inkoper heb je dan ook bepaalde eigenschappen nodig om je werk goed te kunnen doen. Zorg ervoor dat je jouw inkoper cv afstemt op de taken die staan beschreven in de vacature om je kansen op de baan te vergroten.
Welke competenties moet een inkoper hebben?
Bij ieder bedrijf is het vak van inkoper dus een beetje anders. Toch zijn er bepaalde eigenschappen die iedere inkoper moet bezitten. Zo heb je altijd te maken met contact met leveranciers, dus is het handig om sociaal vaardig te zijn. En gaat er wat mis in het inkoopproces dan heeft je werkgever liever iemand in dienst die met die stress om kan gaan, dan iemand die snel in paniek raakt. En zo zijn er meer eigenschappen die passen bij een baan als inkoper:
- talent voor organiseren
- resultaatgericht
- ondernemend
- trends kunnen spotten
- strategisch inzicht
- assertief
Op het voorbeeld cv inkoper kun je zien hoe je deze competenties vermeldt op je cv.
Een cv opstellen als inkoper
Wanneer je een cv opstelt als inkoper is het in ieder geval belangrijk dat de volgende punten erin worden opgenomen:
- Welke opleidingen heb je gevolgd?
- Welke ervaring heb je als inkoper opgedaan?
- Wat zijn je competenties?
Er kunnen ook nog andere zaken zijn die goed zijn om te vermelden op je cv. Zo is bijvoorbeeld het spreken van meerdere talen een pré als je zaken moet doen met het buitenland. Ook kun je stages of cursussen die te maken hebben met het vak als inkoper prima op je cv vermelden.
Heb je nog geen helemaal geen ervaring als inkoper, omdat je net bent afgestudeerd, dan is het een goed idee om een competentie cv op te stellen. Hier lees je daar meer over.
Zelf je cv maken?
Cv voorbeeld inkoper
Download nu ons cv voorbeeld inkoper. Aan de hand van dit voorbeeld kun je met de informatie die je net hebt gelezen je eigen versie opstellen. We zeggen bewust je eigen versie, omdat je dit voorbeeld cv niet letterlijk moet kopiëren.
Om jouw cv helemaal eigen te maken kun je nog een korte persoonlijke zin toevoegen aan je persoonlijk profiel. Bijvoorbeeld: Ik ben dol op onderhandelen met leveranciers en zie het als een sport om overal de beste deal uit te slepen.
Zelf cv maken
Zelf cv maken
Zelf cv maken
Een andere baan gevonden die ook binnen dezelfde markt valt? Bekijk dan onze andere voorbeelden ook eens.
Sollicitatietips inkoper
Je cv kun je zien als je visitekaartje bij het solliciteren. Als jij een visitekaartje in je hand gedrukt krijgt, maakt het dan meer indruk als deze mooi is vormgegeven en eruit ziet als nieuw? Dan wanneer je een visitekaartje met vouwen en koffievlekken ontvangt? Jazeker. Hetzelfde geldt voor je cv als inkoper. Zorg dus dat je cv er netjes uitziet, zonder vouwen en vlekken. Maar zorg ook dat je cv geen fouten bevat. Al heb je je cv nog zo mooi opgesteld en netjes bewaard, een slordige spelfout kan alles verpesten.
Kijk daarom als je klaar bent met het opstellen je cv nog een keer goed na. Check nog een laatste keer je cv om te zien of er écht geen fouten meer in zitten. Je kunt ook aan iemand anders vragen je cv nog een keer te checken.
Vergeet ook vooral niet je contactgegevens op je cv te vermelden, want als de recruiter of personeelsfunctionaris geïnteresseerd is moet hij/zij je natuurlijk wel kunnen bereiken. Het beste kun je zowel je telefoonnummer als je e-mailadres vermelden op je cv.
Aandacht voor je sollicitatiebrief
Vaak wordt er naast een cv ook om een sollicitatiebrief gevraagd. In zo’n brief kun je wat uitgebreider beschrijven waarom jij de juiste kandidaat bent voor de openstaande functie. Let erop dat de sollicitatiebrief geen herhaling wordt van je cv, maar vertel enthousiast wat jij voor het bedrijf kunt betekenen.
Een extra tip is om, voordat je begint met het opstellen van je cv en je sollicitatiebrief, telefonisch contact op te nemen met de contactpersoon die bij de vacature staat. Het helpt enorm als je recruiter een stem en een naam al een keer heeft gehoord.
Wat zeg je tijdens zo’n telefoongesprek? Niet teveel. Houdt het vooral kort en bondig. Pak de vacature erbij en verzin twee of drie vragen die je erover wilt stellen. Bijvoorbeeld: Welke eigenschappen zoeken jullie in een inkoper en nieuwe collega?
Op die manier kom je erachter wat voor het bedrijf belangrijk is en die informatie kun je mooi gebruiken om je inkoper cv en sollicitatiebrief nog beter te laten matchen met de wensen van het bedrijf. Ben je veel concurrenten weer een stapje voor.