Burgerlijke staat op je cv vermelden.

Veel mensen vullen automatisch hun burgerlijke staat in als ze een cv opstellen of invullen. Je vult dan in of je vrijgezel, gescheiden of juist getrouwd bent.

Je burgerlijke staat op je cv vermelden is echter niet verplicht in Nederland. Ook een recruiter mag in principe niet vragen wat jouw burgerlijke staat is.

De wet zegt namelijk dat het verboden is om iemand te discrimineren op basis van zijn of haar burgerlijk staat, net zoals het bijvoorbeeld verboden is om iemand te discrimineren op basis van zijn of haar religie. Je hoeft dit ook niet zomaar te laten gebeuren. Zijn er voor- en nadelen verbonden aan het wel of niet invullen ervan? Is het eigenlijk wel slim om het te doen? 

De voor- en nadelen van het vermelden van de burgerlijke staat op je cv

Er zitten bepaalde voor- en nadelen vast aan het wel of niet vermelden van je burgerlijke staat op je cv. We hebben ze voor je op een rij gezet:

Voordelen

Allereerst noemen we een tweetal voordelen voor je:

  1. Een groot voordeel van je burgerlijke staat op je cv vermelden is dat een werkgever jou als betrouwbaar kan zien. Vooral als je al lang getrouwd bent zullen werkgevers je eerder inschatten als een trouwe toekomstige werknemer. Daarbij wordt een inschatting gemaakt dat iemand die getrouwd is ook een koophuis en mogelijk kinderen heeft. Ofwel niet zomaar vertrekt.
  2. Een voordeel bij het benoemen van je burgerlijke staat kan zijn dat een recruiter of werkgever jou als open ziet. Iemand zonder geheimen, die geen zaken achterhoud.

Nadelen

  1. Voor vrouwen kan een nadeel zijn om bij hun burgerlijke staat te vermelden dat ze getrouwd zijn. Bedrijven en recruiters zullen dan vaak automatisch vragen of je ook kinderen hebt. Vanuit het oogpunt van de werkgever kan het feit dat je kinderen hebt een nadeel zijn, omdat je dan misschien minder betrouwbaar bent.  Vooral ook als je daardoor gaten hebt in de werkervaring op je cv. Natuurlijk is het ook verboden om te discrimineren op basis van geslacht, maar je moet wel met bewijzen kunnen komen wil je hiertegen een klacht indienen. Je hebt trouwens nooit de verplichting om te vertellen of je al dan niet kinderen hebt.
  2. Een ander nadeel bij het benoemen van je burgerlijke staat kan zijn, dat een gescheiden staat inhoud dat je juridische en of emotionele problemen hebt. Deze kunnen weer je werkzaamheden nadelig beïnvloeden.
  3. Juist omdat het zo’n automatisme is om het in te vullen, kunnen werkgevers en recruiters zich afvragen waarom je jouw burgerlijke staat niet hebt ingevuld. Vooral als ze de keuze hebben uit een grote poule aan kandidaten, kan dit een reden zijn om jouw cv niet te selecteren.

Hoe vermeldt je jouw burgerlijke staat op je cv?

Als je dan besluit om je burgerlijke staat op je cv te vermelden dan wil je dat natuurlijk wel op de correcte wijze doen.

Burgerlijke staat vermeldt je onder het kopje personalia of persoonlijke gegevens. Eerst komen de verplichte persoonlijke gegevens zoals, naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres. Daarna kun geboortedatum, geboorteplaats, religie, kinderen, rijbewijs en burgerlijke staat als optionele zaken toevoegen.

Voorbeeld:

Burgerlijke staat: ongehuwd

Welke verschillende vormen van burgerlijke staat bestaan er?

Er bestaat verschillende vormen van burgerlijke staat. Er bestaat een officiële manier van het vermelden van jouw burgerlijke staat, zoals deze staat aangegeven bij de gemeente. Deze vormen zijn samengesteld door het CBS.
Echter is het niet gebruikelijk om dit te vermelden op je cv, omdat dit nogal omslachtig is en overbodige informatie bevat.
De verschillende vormen die jij het beste op je cv kunt gebruiken zijn:

  • Alleenstaand
  • Samenwonend
  • Geregistreerd partnerschap
  • Gehuwd of ongehuwd
  • Gescheiden
  • Weduwstaat
Janneke: