Cv maken?
Dé 3 manieren om een perfect cv te maken.

Een cv maken kun je op drie manieren doen.

  • Microsoft Word, waarbij je zelf met een blanke pagina begint.
  • Een cv voorbeeld die je invult, met jouw gegevens.
  • Cv generator, waarbij je enkel je gegevens invoert, waarna je direct in PDF je cv kunt downloaden.

CV maken? Denk aan de structuur of volgorde van je cv.

Voordat je een cv gaat maken moet je nadenken over een structuur, dan wel volgorde. Maak je een chronologisch of een omgekeerd chronologisch cv. Bij een chronologisch cv (meest gebruikelijk), zorg je ervoor dat je laatste opleiding of werkervaring als eerst benoemd wordt. Dit is dus ook de meest populaire manier.

In sommige situaties is een omgekeerd chronologisch cv of competentie cv beter.


Wat is een Cv?

Het cv de afkorting voor curriculum vitae, is het Latijnse woord voor levensloop. Het document zegt iets over jouw verleden. De meest eenvoudige cv bestaat uit, de gevolgde opleidingen en je werkervaring.

Een cv wordt gebruikt bij sollicitaties. Zo kan een recruiter of manager snel zien wie jij bent en of dat jij geschikt bent voor de openstaande vacature.


Wat moet er in een professioneel curriculum vitae staan?

Wil je zelf een cv maken zonder extra hulp? Dan lees je hieronder hoe je daaraan begint. Het kan heel eenvoudig, of juist wat ingewikkelder. Heb jij hier totaal geen verstand van dan raden we je aan om toch te gaan voor een cv voorbeeld.


Personalia

De personalia is simpelweg een opsomming van alle contactgegevens.

Het belangrijkste aan dit onderdeel is dat alle gegevens erin staan die een recruiter nodig heeft om jou te bereiken en een beeld van je te krijgen.

Het minimale op je Cv:

  • Voor- en achternaam
  • Adres
  • Woonplaats
  • Geboortedatum
  • Geboorteplaats
  • E-mailadres
  • Telefoonnummer
  • Rijbewijs

Optioneel:


Let erop dat je deze informatie aanpast als je bijvoorbeeld bent verhuisd of een nieuw telefoonnummer hebt. Het zou zonde zijn als de recruiter jou niet kan bereiken, toch?


Profiel

Wanneer je jouw profiel benoemd op je cv, dan kun je in het kort laten zien wie jij bent.
Vertel in dit onderdeel wat je ervaring is en wat jij graag zou willen.

Maak dit onderdeel op je cv niet langer dan 4-6 bulletpoints.
Een opsomming is een goede manier om snel en gemakkelijk de recruiter een goed overzicht van jou te geven.


Werkervaring

Werkervaring is het meestal belangrijke onderdeel, het geeft een overzicht van jouw carrière weer.
Hiermee bewijs je dat jij de vaardigheden en ervaring hebt die worden gevraagd in de vacature.


Begin altijd met de meest recente werkervaring en werk zo terug het verleden in. Vertel per werkgever de naam van het bedrijf, de plaats, jouw functieomschrijving.

Daarnaast vermeldt je in het kort de startdatum en einddatum van je contract. Daarna geef je een korte opsomming van je taken (3-5 bulletpoints). Vragen die je hierbij kunnen helpen:

  • Wat is het belangrijkste dat je hebt bereikt in die baan?
  • Waar ben je destijds voor aangenomen?
  • Wat was je grootste uitdaging en hoe ben je daarmee omgegaan?
  • Wat is er door jou veranderd of gebeurd in het bedrijf?

Let op: noem alleen de werkgevers en werkplekken die relevant zijn voor de baan waar je op solliciteert. Dit kan betekenen dat je zo nu en dan je cv aan moet passen. Ook stages zijn relevant, zeker wanneer je nog weinig werkervaring hebt.


Opleidingen

Het onderdeel opleidingen wordt door een recruiter of manager meestal vluchtig bekeken. Dit is vaak een vereiste, maar ook niet meer dan dat. Wanneer je net afgestudeerd bent, dan is het onderdeel opleidingen uiteraard van groter belang op je cv.

Het belangrijkste bij opleidingen is dat je de volgende onderdelen benoemd.

  • School / Universiteit
  • Studierichting
  • Plaats waar de school of universiteit gevestigd is
  • Welke start- en einddatum

Wanneer je tijdens je opleiding exceptionele prestaties hebt gedaan, is het belangrijk om hier ook iets over te vermelden. Bijvoorbeeld.

  • Cum laude geslaagd?
  • Minors
  • Specialisaties
  • Doctoraal of PhD

Heb je meerdere opleidingen gevolgd? Zet ze dan in je cv op volgorde van relevantie voor deze vacature.

Soms zul je de volgorde dus even aan moeten passen.
Of je maakt verschillende versies, zodat je gemakkelijk kunt switchen.


Referenties

Referenties zijn aanbevelingen van vorige bedrijven waar je gewerkt hebt. Dat kan zowel van collega’s zijn als van managers, projectleiders of andere werknemers waarmee je samen hebt gewerkt.

Het geeft een recruiter of potentiële werkgever een idee van hoe mensen over jouw denken. En op wat voor een manier jij positief hebt bijgedragen aan het bedrijf.

Geef de referenties op je cv kort weer, dat wil zeggen. Werkgever en contactgegevens van je vorige werkgever.

Vaardigheden

Vaardigheden kunnen een doorslaggevende rol spelen op een goed cv. Wanneer je degene bent die uitgenodigd gaat worden, kan het zijn dat de recruiter iemand zoekt met een meerzijdige inzet. Vaardigheden kunnen laten zien waar je nog meer kennis van hebt.

Slim is dan wel om vanuit de praktijk wat voorbeelden te geven, op wat voor een manier je aan die kennis of kunde bent gekomen.

Hieronder staan een aantal voorbeelden van vaardigheden.

  • Publicaties
  • Prestaties
  • Nevenactiviteiten
  • Technische skills
  • Aanvullende kennis

Talen

Beschrijf eerst je moedertaal en vervolgens andere talen die jij beheerst. Geef aan hoe goed je in de talen bent. Dat doe je door eerst de taal te benoemen en daar achter je niveau aan te geven.

Niveau’s:

  1. moedertaal
  2. goed
  3. gemiddeld
  4. matig
  5. slecht

Cursussen

Heb je cursussen en/of trainingen gevolgd of ben je daar nog mee bezig? Zet deze dan op je cv. Benoem daarbij vooral het opleidingsinstituut, de datums en om welke cursus het gaat. Verstandig is ook om te vermelden of je een certificaat gehaald hebt.

Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten zijn dingen die je doet die helpen ondersteunen dat je geschikt bent voor een bepaalde rol.

Zo kan het zijn dat je vrijwilligerswerk hebt gedaan in een verpleeghuis. Daarmee laat je zien dat je empathisch vermogen hebt.

Interesses & hobby’s

Interesses en hobby’s zijn niet verplicht, het kan echter wel helpen.

Het belangrijkste is dat je wil laten zien wat voor een persoon je bent. Dat laten je hobby’s en interesses duidelijk zien.


Geschiedenis van het curriculum vitae

Tijdens de 15e eeuw werd het eerste curriculum vitae gemaakt, door niemand anders dan Leonardo da Vinci. Dit bestond uit niks anders dan zijn werkervaring. 18 jaar later is er in Groot Brittannië iemand die zijn eerste cv ook wel resume genoemd in Angelsaksisch gebied.

Tussen 1930-1940 beginnen mensen het nut van een curriculum vitae echt in te zien. Daarbij is het nog wel een formele aangelegenheid. Het is was in die tijd dus ook nog niet als verplicht geacht. Wel werd er aan het eind van die periode echt alles op het cv gezet. Zaken die normaal gezien werden als privé werden gewoon op het cv gezet, waaronder gewicht en religie en nog veel meer.

Na de oorlog kwam er een betere structuur en had het cv zijn intrede gemaakt. Het werd een verplichte alvorens je kon solliciteren.

Sinds 1985 is er structureel iets veranderd, het begin van de computer en het digitale tijdperk. Mensen maakte hun cv op de computer en met MS Word. Zo werd de cv geprint aangeleverd, het zag er direct een stuk professioneler uit.

Heden; Tegenwoordig is het voor sommige creatieve beroepen niet eens meer nodig om een cv aan te leveren. Mensen maken een Youtube filmpje, brengen allerlei creatieve Facebook pagina’s uit. Of zetten alles op Linkedin. Echter is het bij 99% van de werkzoekenden nog steeds zo dat ze een cv maken.


Hoe maak ik een Cv in het Engels?

Wil je in het buitenland gaan werken, dan wordt er bijna altijd gevraagd naar een cv in het Engels. Om een internationaal cv te kunnen maken, zijn er meerdere manieren om dit te doen.

  • Zo kun je naar een vertaalbureau toe gaan. Je laat dus je Nederlandse Cv vertalen.
  • Het is mogelijk om vanuit een Engels cv voorbeeld te werken.
  • Of je werkt met een cv generator, een online tool om je cv te maken in het Engels.

Cv generator gebruiken of niet?

Een veelgestelde vraag is; Moet ik nou wel of geen Cv generator gebruiken?

Daar kan niet direct een antwoord op gegeven worden. Heb jij geen geld over voor een goed cv, dan is het verstandig om een generator links te laten liggen. Deze kosten meestal geld.

Ben je bereid om zelf met Cv templates aan de slag te gaan, door deze aan te passen en zelf teksten in te voegen. Dan kun je beter Word gebruiken.

Ben jij bereid om wat geld uit te trekken (al vanaf 2,95), dan kost het je minder tijd en weet je zeker dat je Cv er professioneel uit ziet. Daarnaast kun je vaak ook je sollicitatiebrief in een dergelijke tool maken. Dan heb je ook geen voorbeeld van een sollicitatiebrief meer nodig.

Bonus: Filmpje met duidelijke uitleg

Opmaak do’s en dont’s

De opmaak van je Cv is de finishing touch waarmee je je kunt onderscheiden van de rest. Wees dus vooral niet bang om een persoonlijk tintje mee te geven. Maar voorkom tegelijkertijd dat het een kermis wordt. Hier een aantal ‘regels’ voor een goede opmaak.

  • Kies een stijl die bij het bedrijf past.
  • Kies een lettertype dat goed leesbaar is, zoals Times New Roman, Georgia, Bookman Old Style, Century Gothic, Helvetica, Arial of Calibri.
  • Zorg dat je cv op één pagina past. Je lettergrootte aanpassen is een goede manier.
  • Gebruik nooit meerdere lettertypen door elkaar.
  • Maak gebruik van verschillende stijlen zoals alinea, Kop1, Kop2 en Kop3 om je informatie te ordenen.
  • Gebruik bulletpoints om je informatie overzichtelijk te houden.

Selecteer voor iedere nieuwe sollicitatie alleen de onderdelen die van toepassing zijn op deze baan. Dit kan betekenen dat je je cv zo nu en dan moet aanpassen.

Een cv maken met hulp?

Ben je er niet helemaal zeker van of dat je alles tot in de puntjes goed gedaan. Dan is het verstandig om een cv voorbeeld te gebruiken. Een cv maken is daarmee heel gemakkelijk. Een andere manier om online een cv te maken, door middel van de cv generator. Vul al je gegevens in en download je cv.

Je alvast verdiepen in het sollicitatiegesprek. Doe dit op tijd, het kan namelijk wel eens zijn dat je de volgende dag langs kunt komen.