Afsluiting van een Sollicitatiebrief – 10 voorbeelden

Voor 99% klaar met je sollicitatiebrief? Maar weet je niet precies hoe je deze moet afsluiten?

De afsluiting van je sollicitatiebrief is een van de belangrijkste onderdelen van je sollicitatiebrief.

Het geeft je namelijk nog één keer de kans om de lezer aan te zetten tot actie en jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek.


Waarom is een Goede Afsluiting van je sollicitatiebrief zo belangrijk?

Vroeger was het gebruikelijk om een standaard zin te gebruiken als afsluiting. Dit wordt nog steeds heel vaak gebruikt, echter is het niet verstandig. Er zijn namelijk veel betere en overtuigendere manieren om je sollicitatiebrief af te sluiten.

De meest voorkomende afsluiting in een sollicitatiebrief.

Graag wil ik de motivatie voor het schrijven van mijn sollicitatiebrief verder toelichten in een gesprek.

Je hebt ontzettend veel tijd besteed aan de opbouw en aanhef van je sollicitatiebrief. Dan is het zonde om de slotzin te laten voor wat het is.

De afsluiting of slotzin, is voor een sollicitatiebrief het belangrijkste onderdeel.

De laatste zin(nen) moeten blijven hangen bij een lezer. Ze noemen dit ook wel Peak-end rule.

Probeer een uitnodiging te doen voor een gesprek, die zowel dringend als vriendelijk (niet-arrogant) overkomt.

10 Voorbeelden van een Perfecte Afsluiting

  1. Kortom: alle eisen die gesteld worden aan een geschikte kandidaat, daar voldoe ik aan. Daarnaast beschik ik over kwaliteiten die extra goed van pas zullen komen en een meerwaarde zullen vormen voor het team. Graag wil ik u mijn motivatie verder toelichten tijdens een gesprek.
  2. Hopelijk hebben mijn CV en sollicitatiebrief u ervan overtuigd dat ik geschikt ben voor de functie. Daarbij hopende dat ik u ertoe gezet heb om contact met mij op te nemen voor een persoonlijk gesprek, zodat ik alles verder in detail kan verklaren.
  3. Ik hoop dat ik mijn motivatie voor het schrijven van deze sollicitatiebrief goed genoeg uiteen heb gezet. Het lijkt mij ontzettend leuk om met u een vervolggesprek aan te mogen gaan.
  4. Samengevat, ben ik de juiste kandidaat voor deze functie. Ik heb veel ervaring op dit vakgebied. Daarnaast denk ik dat ik met mijn andere vaardigheden zeer veel kan toevoegen aan het huidige team. Graag hoop ik iets van u te mogen vernemen.
  5. Hartelijk dank voor de tijd die u heeft willen nemen voor het lezen van mijn sollicitatiebrief en cv. Het lijkt mij ontzettend leuk om u binnenkort te mogen ontmoeten voor een gesprek, zodat ik mijn motivatie verder toe zou kunnen lichten.
  6. De functieomschrijving was voor mij direct een aanleiding om te schrijven, ik hoop dat ik u net zo enthousiast ben als ik. Voor mij is dit een grote vervolg stap en een uitdaging, waar ik mijn tanden in vast kan bijten. Ik hoop dat mijn enthousiasme u ertoe heeft bewogen om direct contact met mij op te nemen.
  7. Voor mijn volledige werkverleden en opleidingstrajecten wil ik u graag verwijzen naar mijn CV, die u kunt vinden in de bijlage. Daarnaast wil ik u graag erop wijzen dat dit echt mijn droombaan is, vol uitdaging en kansen. Ik hoop graag spoedig van u iets te horen, zodat ik bepaalde onduidelijkheden verder kan verduidelijken.
  8. Met een sterke prestatie gedreven instelling, ben ik ervan overtuigd dat ik een aanwinst ben voor het bedrijf. Daarbij hoop ik dat mijn sollicitatiebrief en het CV dat ondersteunen. Wanneer er toch nog zaken zijn die onzekerheid met zich meebrengen over mijn mogelijke functioneren, dan zou ik deze graag willen tackelen tijdens een sollicitatiegesprek.
  9. Als professional in mijn vakgebied sta ik bekend als hardwerkend, ijver, vrolijk en een echte teamplayer. Zoals u ook zou kunnen zien aan mijn referenties. Daarnaast beschik ik over de juiste kennis en vaardigheden om de vacature op de juiste manier in te vullen.
  10. Na velen jaren in de horeca te hebben gewerkt, zou ik bij deze functie mij echt als een vis in het water voelen. Ik kan goed samenwerken, ik ben klantvriendelijk en bovenal gestructureerd. Ik hoop dat dit u aan zal zetten om mij uit te nodigen op gesprek, om dit alles toe te mogen lichten in een gesprek.

Waar bestaat een goede afsluiting uit?

  • Samenvatting van de inhoud van je sollicitatiebrief.
  • Verwijzing naar je cv.
  • Vragen naar een sollicitatiegesprek. Ook wel een call to action genaamd.
  • Een groet, als in de vorm van Met vriendelijke groet, de meest gebruikte vorm.
  • Jouw formele naam, dus voor- (voorletters) en achternaam.

Slotzin bij een Open Sollicitatiebrief

Bij een afsluiting van een sollicitatiebrief voor een bestaande vacature, dan kun je een opsomming maken van het feit dat jij geschikt bent doordat je voldoet aan de vereiste die staan bij de vacature. Dat kan helaas niet bij de afsluiting van een open sollicitatiebrief. Je zult dus enigszins je fantasie moeten gebruiken en onderzoek doen waar het bedrijf naar op zoek is. Zet vooral breed in, geef aan dat jouw kwaliteiten en eigenschappen voor veel verschillende problemen inzetbaar zijn.

Graag wil ik de motivatie voor het schrijven van mijn open sollicitatiebrief verder toelichten. Ik hoop dat ik u enthousiasmeer heb met mijn schrijven en dat u met mij contact op zou willen nemen. Dan kan ik toelichten wat ik voor u kan betekenen.

Slotzin voor een interne sollicitatiebrief

Wanneer je intern solliciteert op een baan en je wil voor de je interne sollicitatiebrief een goede afsluiting of slotzin maken. Dan kun moet je goed beseffen wie er naar jouw sollicitatiebrief zal kijken.

Bij een heel groot bedrijf is het meestal niet zo dat jouw huidige manager de interne sollicitatie onder ogen krijgt, of weet wie de manager is waarnaar jij de brief stuurt. Dan dien je dus ook op een zelfde manier de afsluiting te benaderen.

Ga je voor een intern solliciteren bij een klein bedrijf, dan zou het zo maar kunnen dat je huidige manager. Direct contact heeft met degene die de vacature uit heeft gezet. Je afsluiting mag dan een heel stuk informeler.

Belangrijke Tips

  • Maak de afsluiting niet té lang 3 tot 4 regels is meer dan voldoende.
  • Zorg ervoor dat jouw slotzin niet té commercieel is. Jouw persoonlijkheid over laten komen is het belangrijkst.
  • Gebruik geen straattaal of zeer informele woorden. Met vriendelijke groet, of Hartelijk groet zijn de meest gangbare.
  • In Nederland is het ook niet verstandig om té formeel te zijn. Dit in tegenstelling met andere landen waar dit wel gewaardeerd wordt.
  • Probeer zelfverzekerd over te komen, maar niet arrogant. Dit betekent dat je niet vermeld dat je er al vanuit gaat dat je uitgenodigd wordt, maar ook niet dat je zo onzeker overkomt dat je er vanuit kunt gaan dat het niet zo is.
  • Probeer de lezer te prikkelen, geef hem of haar het gevoel dat hij of zij te maken heeft met een professional. Die een probleem binnen het bedrijf op kan lossen.
  • Wanneer je een voorbeeld afsluiting gebruikt, kopieer deze dan niet alleen. Pas deze aan zodat deze bij jouw persoonlijkheid past.